Sık Sorulan Sorular

Statik İnvertör’ler şebeke elektriği olmadığı durum ve yerlerde, sisteminizde bulunan akü ya da doğrultucudan sağlanan DC gerilimi, 220 V AC gerilime çevirerek kritik yüklerinizi kararlı gerilim ve frekans ile beslenen cihazlardır. TV, buzdolabı gibi elektrikli ev aletleri, bilgisayar sistemleri, server ve yazıcı gibi ofis cihazlarınız, elektrik motorları ve elektronik cihazların beslenmesinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

servo regülatör ve statik regülatör arasındaki fark

Başka bir ifadeyle statik regülatör mü servo regülatör mü karar veremiyorsanız aşağıdaki karşılaştırma tablosuna bakınız.

 Servo Regülatör

 1-    Ürün teknolojisi eskidir.

2-    Düzeltme hızı 80 V/sn dir. Anlık gerilim değişimlerine duyarlı Hassas cihazlarda genelde başarısız sonuçlar verir.

3-    Motor tipi kalkış akımı gerektiren uygulamalarda yetersizdir.

4-    Büyük ve hantal yapıdadır.

5-    Dijital voltmetre yardımıyla sadece gerilim takibi yapılmaktadır. Diğer ölçümlerin yapılması için özel ölçü aletlerin ilave edilmesi gerekir.

6-    Motor ile düzeltme yapması sebebi ile mekanik yapıda zamanda aşınma meydana gelecektir. Yaklaşık 5-10 yılda tamir ihtiyacı vardır.

7-    Elektronik herhangi bir koruması yoktur.

8-    Özellikle boştaki enerji tüketimi çok yüksektir.

9-    Koruma ünitesi opsiyoneldir.

 Statik regülatör

 1-    Son teknoloji ürünüdür.

2-    Düzeltme hızı .5.000 V/sn ( özellikle hassas cihazların beslemesinde başarılıdır.

3-    Anlık peak akımına cevap verir. Motor tipi yüksek kalkış akımı gerektiren uygulamalarda sorunsuz çalıştırır.

4-    Hacim olarak servo regülatöre göre %40 daha küçüktür.

5-    Ağırlıkları servo regülatörlere nazaran %55 daha hafiftir.

6-    LCD panelden giriş çıkış akım bilgileri takip edilmektedir.

7-    Geçmişe yönelik arıza kayıtları tutulabilmektedir.

8-    Motor barındırmadığından sonsuz ömre sahiptir.

9-    Elektronik koruma sistemine sahiptir.

10- Kayıpları servoregülatörlere göre çok düşüktür. Yani servolara nazaran enerji tasarrufu yapar.

İzolasyon trafosu neden çarpmaz?

İzolasyon trafosunun neden çarpmadığını anlatabilmek için, önce elektrik, elektrik akımı nedir bunu anlamak gerekir. Elektrik; iki nokta arasında ki potansiyel farkı sebebiyle, uçlar arasında ki dirence göre akan akım olarak ifade edilebilir. İki nokta arasında ki potansiyel farkı aslında voltaj yada gerilimdir. Noktalardan biri referans noktasıdır. Yani elektrik akımın akması için referans oluşturabilecek bir referans noktası gerekmektedir.

İzolasyon trafosu topraklama yapılarak, yani şehir şebekeleri santrallerde bulunan ortagerilim (O.G) trafolarının çıkış taraflarının yıldız noktası genelde topraklanarak NÖTR oluşturulur. Bu durumda dünyanın üzerinde her yerde  toprak  (ground) şebeke gerilimi için referans noktasını oluşturmaktadır.  Bu sebeple elektriğin aktif ucunu tuttuğunuzda ayakkabınızın, vücut direncinizin ve zeminin ıslak olması durumlarına göre şiddeti değişecek şekilde elektrik akımının üzerinden geçmesi suretiyle çarpılmış olursunuz.

Şimdi izolasyon trafosunun neden çarpmadığını izah etmek daha kolay olacaktır. İzolasyon trafolarının sekonder yani çıkış tarafı referansları yine trafonun diğer ucu olmaktadır. Yani toprağa göre izolasyon trafosunun sekonderi çok düşük referans oluşturur. Buda çok düşük potansiyel farkı veya voltaj anlamına geleceği için, vücut direncinin bu voltaj seviyesinde çok yüksek olması sebebiyle üzerinden çok düşük akım geçmemesine veya hiç akım geçmemesine dolayısyla elektrik çarpmamasına neden olmaktadır. Bu durum izolasyon trafosunun insanı çarpmayacağı anlamına gelmez. Eğer trafonun çıkış tarafının iki ucunuda tutarsanız, bir referans noktası oluşturmuş olduğunuz için, trafonun çıkış geriliminin seviyesine bağlı olarak izolasyon trafosu çarpacaktır. Ayrıca izolasyon trafosu topraklama yapılırsa (izolasyon trafosunun sekonder yada çıkış uçlarından birinin toprağa bağlanması) bu durumda da yine bir referans noktası oluşturulduğundan, trafo sekonderinin boşta kalan diğer ucu tutulduğunda elektrik çarpması yaşanacaktır.

İnsan vücudu üzerinden 5 mA  den büyük akım çekilmesi durumunda elektrik çarpmasını hisseder. Günümüzde işgüvenliği ve küçük yaşlarda ki çocukların evlerde güvenliğinin sağlanması amacıyla elektriğin çarpmaması için izolasyon trafoları kullanılmaktadır.

Etiketler: servo regülatör ve statik regülatör arasındaki fark, servo regülatör mü statik regülatör mü, sık sorulan sorular, izolasyon trafo neden çarpmaz, izolasyon trafosu topraklama

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın