Redresör Nedir? Redresör Çalışma Prensibi Nasıldır?
Redresör Nedir ? (Rectifier Nedir?-Doğrultucu Nedir?)
Redresör veya Doğrultucu tanım olarak; kabaca AC işareti DC işarete dönüştüren cihazlar için kullanılır. Redresörler kullanım yerleri, çoğunlukla kullanılan akü şarj işlemlerinin yanı sıra endüstriyel uygulamalarda da kullanılır. Kaplama işlemleri, elektroliz işlemleri, DC aydınlatma üniteleri , kaynak makineleri, DC motor besleme, Telekom sektörlerinde kullanılır.
Akü şarj Redresörü Nasıl Çalışır? Redresör Çalışma Prensibi Nasıldır?
Rectifier olarak da bilinen Redresör, izole bir trafo yardımıyla ile AC işaretin, istenilen DC işaretin seviyesine düşürülmesi ve ardından diyotlar veya trsitörler ile doğrultulması şeklinde çalışır. Redresör örnek devre şeması aşağıda verilmiştir.
Akü Şarj Redresörü Kontrol tipleri nelerdir?
Varyak kontrollü, tristör kontrollü, mosfet kontrollü (SMPS tip) veya kontrolsüz olarak sadece diyotla doğrultmalı tipleri vardır.
Varyak Kontrollü Akü Şarj Redresörü Çalışma Prensibi
Bazı uygulamalarda Varyak kontrollü redresörler kullanılmasına rağmen, ağır, büyük boyutlu ve hantal olması nedeniyle nadiren tercih edilirler.
Tristör Kontrollü Redresör Çalışma Prensibi
Tristör kontrollü redresörler, trafo yoluyla düşürülen gerilimlerin tristörlerin kontrol kartıyla uygun açıyla tetiklenmesi suretiyle istenilen çıkış gerilimi ayarlanır. Bu tip redresörler şebeke gerilim değişimi veya yük değişimine rağmen çıkış geriliminde değişim olmaz. Redresör kaynak makinesi de aynı mantıkla çalışmaktadır. Kullanım yerine göre çıkışına konulan L-C filtreler yardımıyla DC işareti kalitesi artırılır. Tristörlü redresörler hakkında daha detaylı bilgiler için tıklayınız.
Diyotlu Redresör Çalışma Prensibi
Trafo yoluyla düşürülen AC gerilimlerin diyotlar yoluyla DC çevirilmesi mantığı ile çalışır. Kontrolsüz olduğundan, şebeke gerilim değişiminden veya yük değişiminden çıkış gerilimi değişir.
SMPS Tip Redresör Çalışma Prensibi
SMPS Tip redresörler, diyotlar yardımıyla DC ye dönüştürülen işaretin, ferrit izole trafolar, mosfetler ve kontrol kartları yardımıyla istenilen DC seviyeye dönüştürülmesi mantığı ile çalışır.
İlginizi Çekebilir.
- Redresör Çeşitleri
- Statik Regülatör Nedir?
- Servo regülatör Nedir?
- Koruma Ünitesi Nedir?
- Varyak Nedir?
- Trafo Nedir?
- UPS Nedir?
İlgili Ürünler
Öne Çıkan Ürünler
Teknik Destek
İletişim
Etiketler : Redresör nedir?, redresör kaynak makinesi, trafolu redresör nedir, RECTIFIER NEDİR? tristörlü redresör nedir, doğrultucu nedir? redresör çalışma prensibi nasıldır? artsan redresör, redresör devresi, redresör şeması, redresör kartları, trifaze redresör şeması
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.